Çocuklara Yönelik Cinsel İstismarlara İlişkin Basın Açıklaması

9 Temmuz 2018

“CİNSEL İSTİSMARLARI ÖNLEMEK İÇİN ÇÖZÜM BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM”

Yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada yuvaların kapatılması ve korunmaya ihtiyacı olan tüm çocukların aile temelli hizmet modelleriyle hayata hazırlanması için çalışmalar gerçekleştiren Hayat Sende Derneği, çocuklara yönelik her türlü istismarın önlenmesi için çalışmalar yürüttüğünü belirterek, çocukların en doğal hakkı olan güvenli bir aile ortamında hayata hazırlanma hakkını sonuna kadar desteklediklerini belirtti.

Devlet korumasından ayrılan bir grup idealist genç tarafından kurulan Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği tarafından son dönemde medyaya yansıyan çocuklara yönelik istismar vakaları nedeniyle bir açıklama yapıldı. Açıklamada her çocuğun sevgi dolu ve güvenli bir aile ortamında büyümesi için çalışmalarının devam ettiği ve çocuklara yönelik her türlü ihmal ve istismara karşı bir sivil toplum örgütü olarak üzerlerine düşeni yapacakları belirtildi.

Hayat Sende Derneği Başkanı Mustafa Dikyar tarafından yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 2016 yılında dünyada kız çocuklarının %18’inin erkek çocuklarının %8’inin cinsel istismara maruz kaldığı, bunun evrensel bir sorun olduğunu ve çözüm için bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Dikyar ayrıca çözüm için ilk olarak kamu, sivil toplum ve bireysel bazda sorumlulukların yerine getirilmesiyle önleme çalışmalarının sağlanması gerektiğini vurguladı.

Hayat Sende Derneği’nin Türkiye’den ilk ve tek üye olarak katılım sağladığı uluslararası bir ağ olan Family for Every Child Ağı da geçtiğimiz hafta “Cinsel İstismardan Etkilenen Erkek Çocuklarına Yönelik Bakım” isimli bir rapor yayınladı. Raporda çocuğa yönelik cinsel istismarın cinsiyet ayrımı yapmadan özellikle kurum bakımındaki, refakatsiz, engelli veya bir yetişkin bakımından yoksun olan dezavantajlı çocuklar başta olmak üzere tüm çocuklar için büyük bir tehlike olduğu belirtilmektedir.

Hayat Sende Dernegi Savunuculuk ve Politika Belgesi Olusturma Birim Koordinatoru Rumeysa Bozkurt, onumuzdeki donemde raporda uygulanan metodoloji cercevesinde ulkemizde de benzer bir raporunhazirlanmasi icin calismalara devam edilecegi belirterek, cocuk istismarinin onlenmesi ve en aza indirilmesi yonunde katki koymaya devam edeceklerini ifade etti.

Hayat Sende Derneği

2007 yılında yetiştirme yurtlarında yetişmiş bir grup idealist genç tarafından kurulmuştur. Derneğin amacı koruma altındaki çocuk ve gençlerin hayatlarına yenilikçi çözümler getirmektir. Hayat Sende, gerçekleştirdiği çalışmalarla ulusal ve uluslararası birçok ödüle layık görülmüştür.

Mustafa DİKYAR

Mustafa DİKYAR, Hayat Sende Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanıdır. Kendisi de devlet korumasında büyüyen DİKYAR, devlet korumasındaki gençlerin hayata eşit, güçlü ve kendinden emin bireyler olarak atılması için Hayat Sende Derneği’nde 2013 yılından bu yana çalışmalar gerçekleştirmektedir. Şu an kamuda görevini sürdüren DİKYAR, sivil toplumdaki gönüllü çalışmalarının yanı sıra, profesyonel olarak fotoğrafçılıkla da ilgilenmektedir.

Yazar Hayat Sende

Hayat  Sende
Devlet koruması altındaki çocuk ve gençlerin hayata eşit, güçlü ve ayrımcılığa uğramadan atıldığı bir dünya için Hayat Sende...