GÖNÜLLÜLÜK
gönüllü ol fark yarat! Unutma #hayatSende
“Bir mıh bir nalı,
Bir nal bir atı,
Bir at bir insanı,
Bir insan bir toplumu kurtarabilir.”
Anadolu Deyişi
Hayat Sende Derneğindeki gönüllülük türleri aşağıda yer almaktadır. Zaman zaman farklı gönüllülük ihtiyaçları da ortaya çıkabilmektedir. Örneğin podcast düzenleme için gönüllü olmak gibi.
Hayat Sende’de gönüllülük konusunda bilgi almak için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz. Sayfanın en altındaki Gönüllü El Kitapçığını da incelemeyi unutmayın.
Hayat Sende’deki ilk ve en yaygın gönüllülük şekli Gönüllü Çevirmen Ağı’dır. Bu gönüllüler, yabancı dil bilen ve çocuk koruma alanındaki dünyadaki iyi örnekleri, projeleri ve yayınları Türkçe’ye kazandıran kişilerdir. Hayat Sende bünyesindeki Savunuculuk Birim Koordinatörü tarafından kendilerine iletilen yayınları iki hafta içinde çevirerek yeniden koordinatöre gönderir. İki hafta içinde ortalama 2-4 sayfalık bir çeviri yapması beklenir. Bu gönüllü modeline dünyanın her yerinden başvuru kabul edilebilmektedir. Hayat Sende kurulduğu günden bu yana Gönüllü Çevirmen Ağı aracılığıyla toplamda 170 blog yazısı ve haberi ile 450 sayfadan oluşan 5 uluslararası raporu Türkçe’ye kazandırmıştır.
Spor aracılığıyla bağış imkanlarının geliştirilmesi gelişmiş ülkelerde sivil toplum örgütlerinin sıkça uyguladığı bir modeldir. Ülkemizde de son on yılda bu modelin sivil toplum kuruluşlarınca kullanıldığı görülmektedir. Spor aracılığıyla bağış etkinliğine katılanlar Hayat Sende’nin ve koruma altındaki çocukların sorunları ve çözüm önerileri hakkında farkındalık oluşturur. Aynı zamanda, açtığı bağış kampanyası ile çevresinden bağış toplar. Spor aracılığıyla bağış etkinlikleri oldukça eğlenceli ve dinamik etkinlikler olup, toplumsal değişim için çalışan farklı bireylerin de olduğunun görülmesiyle, insanlar arasında güven ilişkilerinin ve toplumdaki pozitif değişime olan inancın da artmasını sağlar. Spor aracılığıyla kaynak geliştirme etkinliklerinin en önemlileri İstanbul Maratonu, Bozcaada Maratonu ve Runatolia Maratonu’dur. Hayat Sende tarafından bu zamana kadar 385 koşucu, 308 bin 703 TL bağış toplamış ve bu bağışlarla burs verilmiştir. Bu gönüllülük türüne dünyanın her yerinden başvurulabilir. Bununla birlikte, Maraton tarihlerinde maratona katılım gerekmektedir. Spor aracılığıyla gönüllülük için sayfamızı inceleyin.
Hayat Sende’nin ofisinde idari giderlerin en aza indirilmesi için gönüllü katkılardan azami şekilde istifade edilmektedir. Ofisteki idari işler için katkı sunmak isteyen kişilerin haftada en az 15 saatini Hayat Sende ofisinde geçirmesi beklenmektedir. Bu gönüllülük için yalnızca Ankara’dan başvuru alınabilmektedir.
Hayat Sende’nin gerçekleştirdiği etkinliklerde gönüllü ihtiyacı olabilmektedir. Bu gönüllülük türü düzensiz olup, Gönüllü veritabanındaki herkese aynı anda duyuru yapılması ve isteyen gönüllülerin etkinlikte yer alması ile sağlanır. Bu gönüllülük için başvurular İstanbul ve Ankara’dan yapılabilmektedir.
Hayat Sende’nin Çocuk Koruma Sistemi Danışma Hattına başvurudan bulunan koruma altındaki bireyler, koruyucu aileler, evlat edinen ailelerin sorunları, alanda çalışan gönüllü uzmanların katkılarıyla çözümlenmeye çalışılmaktadır. Gönüllü uzmanların yılda bir kez Hayat Sende koordinasyonunda toplanarak, Çocuk Koruma Sistemindeki genel sorunlar değerlendirilmekte ve Hayat Sende için yeni yol haritaları oluşturulmaktadır. Uzman gönüllülük için sayfamızı inceleyin.
Koruma altında yetişen gençleri bilgi ve deneyimleri ile desteklemek isteyen gönüllüler ise mentor olarak destek sağlamaktadır. Gönüllüler Yabancı Dil Geliştirme Mentorluk Programı ve Kariyer Mentorluk Programı ile koruma altında yetişen gençlerin güçlendirilmesine destek olmaktadırlar.
Hayat Sende adına ürettiği seramikleri, vb. satan, grafik tasarım veya video üretiminde destek veren, bağışçı ilişkileri kurmasına yardım eden, basına ulaşmasına katkı sağlayan birçok gönüllü vardır. Bu ve bunlara benzer katkılarınız için Hayat Sende Genel Sekreteri ile telefon üzerinden görüşebilirsiniz
Gönüllü El Kitapçığımızı İndirmek İçin Tıklayın