Yurt Yangını Hakkında Basın Açıklaması

BASINA VE KAMUOYUNA,

Adana’nın Aladağ ilçesinde bulunan 'Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda” 29/11/2016 tarihinde çıkan yangın haberini üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Temel eğitim çağındaki çocuklar için sadece devlet tarafından yurt ya da pansiyon kurulabilmesine rağmen, mevzuatta yeri olmayan böyle bir yurdun işletilmesini kabul edemiyoruz.

Adı ve amacı ne olursa olsun; yıllardır diyoruz ve demeye devam edeceğiz ki, yurtlar olmamalı. Birleşmiş Milletler'de yıllardır “Eğitim Hakkı Aile Hakkı’ndan üstün değildir” diye kampanyalar yürütülüyor. 15 yaşından küçük hiçbir çocuk yurtta ve yuvada kalmamalı. Dün yaşadığımız yurt yangını bir kader değil, vurdumduymazlıktır. Çocukları fethedilecek siyasi nesneler olarak görmemeliyiz.

Tavrımız nettir. Eğitimi yurttaşlarına sunamayıp,onları yurtlara alan bir devlet anlayışı da olamaz. Bir çocuğun ailesinden uzakta kalmasının açıklaması "Okul yok." olarak kabul edilemez.

Hayat Sende Derneği olarak uzun yıllardır yuvaların kapatılması, çocukların sevgi dolu ailelerde hayata hazırlanması için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Her çocuk aile ortamında büyümelidir. Taşımalı eğitim ve uzaktan eğitim gibi işlevsel uygulamalarla çocukların ailesi yanında kalabileceğini, bunun da çocukların fiziksel ve duygusal gelişimleri açısından çok daha verimli olacağını savunuyoruz.

Son olarak devletin mevzuatta yeri olmayan bu kurumları acilen kapatmasını ve diğer kurumların da denetiminin artırılması gerektiğini savunuyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Yazar Hayat Sende

Hayat  Sende
Devlet koruması altındaki çocuk ve gençlerin hayata eşit, güçlü ve ayrımcılığa uğramadan atıldığı bir dünya için Hayat Sende...