Basın Bülteni

Yurt İntiharları Son Bulsun

Yetiştirme yurtlarında yetişen bir grup genç tarafından kurulan Hayat Sende Derneği, korumadan ayrılan bireylerin intiharlarının önlenmesi için bir kampanya başlattı. Son 20 günde yurttan ayrılan dört bireyin canına kıyması üzerine başlatılan kampanyada derneğin ana talebi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yurttan ayrılan bireyleri daha etkili takip etmesi ve psikososyal destekler vermesi.

Yetiştirme yurdundan ayrılan bir grup idealist genç tarafından kurulan Hayat Sende Derneği, devlet korumasından ayrılan bireylerin kurumlardan ayrıldıkları süreçte karşılaştıkları sorunlar üzerine bir kampanya başlattı. Dernek, son 20 günde yurttan ayrılan dört bireyin intihar etmesi üzerine bu konuda kapsamlı bir farkındalık oluşturulması için çalışmalara başladı.

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tunçbilek, uluslararası alanda farklı ülkelerden derlenen istatistiklere göre çocuk yuvası ve yetiştirme yurdunda yetişen bireylerin yüzde 14’ünün fuhuşa, yüzde 20’sinin suça sürüklendiğini; yüzde 10’unun ise kurumdan ayrıldıktan sonra canına kıydığını; ülkemizde ise korumadan ayrılan bireylere ilişkin istatistik tutulmadığını ve bu bireylerin sorunları hakkında yeterli farkındalığın olmadığını belirtti. Tunçbilek, kendi döneminde yurtta yetişen iki arkadaşının da canına kıydığını, dernek üyeleri arasında da yurtta iken iki kardeşi canına kıyan arkadaşlarının bulunduğunu belirterek, bu ve benzeri olayların kapsamlıca araştırılması için çalışma yaptıklarını belirtti.

Derneğin kampanyadaki ana amaçları ise, korumadan ayrılan bireylere devlet tarafından etkili psikososyal hizmetler sağlanması, bu bireylerin devlet tarafından takip edilmesi, bu bireylere ilişkin kapsamlı ve kaliteli istatistik yayınlanması, intiharların nedenleri ve çözüm önerilerinin Meclis Araştırma Komisyonunca araştırılması talep ediliyor.

Kampanyaya destek vermek isteyen bireylerin www.change.org/yurtintiharlarisonbulsun linki üzerinden kampanyayı imzalamaları; hazırladıkları #yurtintiharlarısonbulsun etiketli görsellerle fotoğraflar ve videolar çekip sosyal medyada aynı etiketle paylaşmaları; kurumsal olarak imza vermek isteyenlerin ise, aynı metne destek verdiklerini belirten e-postayı bilgi@hayatsende.org adresine atmaları bekleniyor.

Kampanya Hakkında Detaylı Bilgi İçin

Abdullah OSKAY

Hayat Sende Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

abdullah.oskay@hayatsende.org

Hayat Sende Derneği Hakkında

Hayat Sende Derneği devlet korumasında yetişen bir grup idealist genç tarafından 2007 yılında Ankara’da kurulmuştur. Derneğin amacı, devlet korumasında yetişen bireylerin eşit ve ayrımcılığa uğramadan hayata atılmasını sağlamaktır. Yaptığı çalışmalarla ulusal ve uluslararası birçok kurum tarafından ödüle layık görülen Hayat Sende, ülkemizdeki çocuk koruma sisteminde yarattığı sosyal etkiyle olumlu yönde dönüşümün öncüsüdür.